GRAVIDITET

 

 

 

 

 

 

Forældreinformation - om forbyggelse og råd ved graviditet.

Du er tidligt i din graviditet.

Dit barns liv og helbred grundlægges meget tidligt i graviditeten.

Når du er 8-10 uger efter sidste menstruation - vil din livmoder være på størrelse med en lille appelsin og barnet ca. 4-6 cm stort. Det er nu et lille menneske med arme og ben. Der er et lille hjerte med kontraktioner som kan ses ved en ultralydsundersøgelse.

Så tidligt som muligt i graviditeten, helst fra 5'te uge efter sidste menses, anbefaler Sundhedsstyrelsen en daglig indtagelse af folinsyre på 0,4mg. Dette fås i håndkøb på apotek under navne som folsyre og apovit, 100 stk pris ca. 50kr. Endvidere anbefaler jeg extra D-vitamin tilskud i hele graviditeten. dette er ligesom folsyre meget vigtigt for barnets udvikling, samt forebygger graviditets komplikationer for dig og dit barn også med en bedre fødsel. For de fleste er et tilskud på 100µg D-vitamin dagligt det optimale hele graviditeten igennem.

Folinsyre er derimod kun vigtig for dannelse af barnets organer & nervesystem, som er færdigudviklet fra 12. uge, hvorefter du igen bør ophøre med folinsyre.
Til gengæld kan du nu starte med et tilskud af jern fra 60-100mg dagligt, som de fleste gravide med fordel kan fortsætte med resten af graviditeten.

Hvis du er i tvivl om din kost er tilstrækkelig varieret, kan du supplere med een multivitamin tabl. dagligt. Samtidig må du være opmærksom på at cigaretter og alkohol
har en overordentlig skadelig effekt på barnets vækst og mentale udvikling i fostertilværelsen.

Især må det frarådes at "fejre" sin graviditet med en druktur hvor høje alkohol koncentrationer vil være som gift for barnets følsomme nervevæv.

Gravididitet og virusinfektioner.

Som gravid skal du især de første 4 måneder undgå at blive smittet med virus sygdomme som røde hunde, skoldkopper, lussingesyge og leverbetændelse.

Hvis du udsættes for smitte med en af disse virustyper skal du snarest muligt kontakte din læge. Ved en blodprøve kan det afgøres om du tidligere har haft sygdommen. Hvis dette er tilfældet er der ingen risiko for dit barn.

Ved infektion med Rubella, røde hunde, vil der hos ikke vaccinerede kvinder være ret stor risiko for fosterskade indtil 16. uge.

Det kan anbefales kvinder, som ikke ved om de har haft rubella, allerede inden de bliver gravide at få taget en blodprøve til fastlæggelse af deres immunstatus hos deres læge. Hvis denne er negativ – er det tilrådeligt at blive vaccineret inden påtænkt graviditet.

Ved infektion med Herpes Genitalis ("forkølelsessår" på kønslæberne) er der ikke nogen risiko for misdannelser hos barnet. Hvis du har herpes i udbrud ved fødsel, vil man overveje at foretage kejsersnit. Der kan ikke vaccineres mod herpes, men ved generende og gentagne infektioner kan der behandles med medicin, acyklovir

Lussingesyge

Fremkaldes af et virus, Parvovirus B 19. Indtil 18’graviditetsuge vil en infektion med dette kunne angribe fosteret især dets lever med følgende risiko for spontan abort eller misdannelser. Du kan hos din læge få fastlagt din immunstatus ved en blodprøve.
Der kan ikke vaccineres imod dette virus. Hvis du som gravid i første trimester og ikke har haft lussingesyge og der er risiko for smitte på din arbejdsplads, er du berettiget til at være sygemeldt indtil smittefaren er drevet over.

Hepatitis

Leverbetændelse findes i flere varianter: A, B, C og E. Især er Hepatitis B farlig for fosteret. Alle indvandrere bør testes herfor i begyndelsen af graviditeten, da de har en øget risiko for at være blevet smitttet. Ligeledes har stofmisbrugere en øget risiko, hvorfor de også bør testes.

Hvis moderen har hepatitis B skal barnet vaccineres umiddelbart efter fødslen for at undgå smitte. Både børn og voksne kan vaccineres mod både Hepatitis A & B, Hvilket er at anbefale ved længere udlandsrejser.

Forfatter: Ege Schultz
Senest opdateret: 02/02/2023